De geschiedenis van SEDA

Onze specialisten

SEDA Substrates wordt een steeds bekender merk onder professionele telers wereldwijd, maar waar komt de naam van SEDA eigenlijk vandaan?

Seda is de naam van een stadje in Letland, welke ongeveer 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad Riga gelegen is. De stad is in 1952 gebouwd om arbeiders uit de gehele Sovjet-Unie te kunnen huisvesten die voor het lokale veenbedrijf kwamen werken. Vroeger was veen een van de belangrijkste energiebronnen voor verwarming, een speciaal daarvoor aangelegd treinspoor maakte het mogelijk om het veen van de veenvelden rechtstreeks naar de hoofdstad te importeren.

Heden dag wonen er ongeveer 1000 mensen in het dorp, waarvan velen van hen nog steeds in de veenbranche werken. Eén van de grootste veenvelden in de buurt van het dorp heet, en je kunt het al raden: SEDA! Het grote verschil tussen toen en nu is dat het veen wat nu gewonnen wordt enkel en alleen wordt gebruikt als grondstof voor hoogwaardige substraten en dat het werk op de veenvelden veel meer gemachineerd is dan in het verleden.

Wanneer de Legro Group in 2021 besluit een portfolio samen te stellen met startklare veensubstraten voor de professionele markt is er gekozen voor een naam met een sterke connectie met en verwijzing naar de roots van onze locatie in Letland, een naam welke al tientallen jaren in de branche gebruikt wordt, en zo is SEDA Substrates ontstaan.

We zijn trots om te kunnen zeggen dat, dankzij een netwerk van gekwalificeerde dealers, we op dit moment klanten bedienen in bijna 30 landen wereldwijd en dan met name professionele kwekers van zaailingen en jonge planten die hiervoor voornamelijk veensubstraten gebruiken. 

Ons doel is het beschikbaar maken van SEDA Substrates voor telers/kwekers in de belangrijkste tuinbouwgebieden wereldwijd, vandaar dat we dan ook constant op zoek zijn/blijven naar nieuwe dealers om ons netwerk te vergroten zodat we meer kwekers kunnen bereiken. 

Dus, ben je actief in de toelevering van de professionele tuinbouw en wil je ook SEDA-dealer worden, laat het ons weten! We kijken er naar uit om met je in contact te komen!