Nieuws

27 jan. 2021

Legro en Botanicoir bundelen krachten

Twee vooraanstaande substraatproducenten kondigen aan dat zij hun krachten bundelen. De Nederlandse substraatproducent en -leverancier Legro neemt 50% van de aandelen van Botanicoir, de Brits/Sri Lankaanse kokosproducent, over.

Deze samenwerking stelt Botanicoir in de gelegenheid de benodigde investeringen te kunnen doen om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar geperste kokosproducten van hoge kwaliteit en stevig in te zetten op productontwikkelingen. Beide bedrijven staan bekend om innovatie in de substraatmarkt en door kennis en kunde te bundelen kunnen zij deze positie verder versterken.

Directeur Botanicoir, Kalum Balasuriya: “Wij zijn van mening dat Legro een passende partij is voor ons als het aankomt op bedrijfscultuur. Vertrouwen, transparantie, kwaliteit en klantgerichtheid zijn onze belangrijkste uitgangspunten en Legro deelt diezelfde waarden.”

Hij gaat verder, “Beide bedrijven zullen onafhankelijk blijven opereren en er verandert niets in de manier waarop we zaken doen. Het is een lange-termijn beslissing, om te kunnen blijven voldoen aan de toekomstige klantwensen op het gebied van groei en innovatie.  Gezamenlijk beschikken we over de ervaring en middelen om de volgende stap te zetten op het vlak van technologische vooruitgang en productontwikkeling.”

“De markt verandert en telers krijgen met steeds meer uitdagingen te maken,” aldus Ted Buis, commercieel directeur Legro. “We moeten hier onze verantwoordelijkheid in nemen. Door samen deze belangrijke stap te zetten, kunnen zowel Botanicoir als Legro hun productportfolio uitbreiden om onze klanten op een zo goed mogelijke manier te ondersteunen.”

Zowel Botanicoir als Legro blijven familiebedrijven en ze zijn er beiden trots op dat ze producten van hoge kwaliteit en met een hoge servicegraad blijven bieden aan een wereldwijde klantenkring. Er bestaat een sterke synergie tussen beide bedrijven wat voortkomt uit een sterk ethos dat aan de basis staat van beide organisaties.

Over Botanicoir
Botanicoir is een familiebedrijf dat nog altijd onder leiding staat van haar oprichters Kalum en Samantha Balasuriya. Het bedrijf heeft een sales en marketing kantoor in Engeland en productielocaties in Sri Lanka en India, waarmee ze volledige controle hebben over het productieproces om zo de kwaliteit van de levering aan de wereldmarkt te garanderen. Botanicoir beschikt over een betrokken team dat producten op maat levert gericht op de behoeften van telers, met name geperste kokosproducten voor de commerciële groenten- en zachtfruitsector. Hun filosofie is duidelijk: Producten leveren aan hun klanten die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en samen met hen te innoveren en te groeien.

www.botanicoir.com

Over Legro
Legro is een onafhankelijk familiebedrijf met ruim 250 medewerkers. Ze bestaan sinds 1924 en inmiddels staat de vierde generatie Swinkels aan het roer. Met dezelfde bezieling als hun klanten werken zij dagelijks op vier continenten aan de allerbeste, op maat gemaakte substraten en dekaardes voor met name boomkwekerijen, jongplantkwekers, telers van zacht fruit en champignonkwekers over de hele wereld. Om de allerbeste kwaliteit te kunnen garanderen, houden zij de hele keten graag zelf in de hand. Daarom beschikken ze onder andere over eigen veenderijen en een eigen transportbedrijf. 

13 nov. 2020

Legro kondigt overname Aurich-Wiesmoor-Torfvertriebs GmbH aan

Legro Group B.V., een van de leidende Europese producenten van substraten en dekaardes, kondigt de overname van Aurich-Wiesmoor-Torfvertriebs GmbH (AWT) aan. Met deze overname verstevigt Legro haar grondstofpositie voor de productie van champignon dekaarde.

AWT beschikt over circa 230 hectare veenvelden in het noorden van Duitsland met een licentie voor de komende 20 jaar.  Met een toegewijd en professioneel team van 18 medewerkers voorzien zij de Europese tuinbouwsector van kwalitatieve grondstoffen. Algemeen directeur AWT GmbH Frank Tamminga licht de overname toe: “Begin 2019 realiseerden we ons dat het essentieel was voor AWT om een strategische partner voor de toekomst te vinden. Onze goede ervaringen met Legro en het feit dat ze een familiebedrijf zijn met een lange termijn visie, zijn cruciale factoren die passen bij onze cultuur en mentaliteit. Met deze stap hebben we de toekomst van ons team veilig gesteld en ze geïntegreerd in een groter bedrijf wat nieuwe mogelijkheden biedt.

Legro Group is een vooraanstaande substraatproducent met een focus op champignon dekaarde onder de naam Legro Mushroom Casing Solutions B.V. Eerder dit jaar openden zij een nieuwe, state-of-the-art productielocatie in Cuijk, Nederland. Om de beschikbaarheid en toevoer van grondstoffen veilig te stellen zagen zij kansen in de overname van AWT. Franc Swinkels, COO Legro Group B.V.:

“Duits zwartveen is een essentiële grondstof voor de paddenstoelenindustrie. De karakteristieken van deze grondstof zijn uniek en vormen de basis voor de productie van een kwalitatieve dekaarde. In AWT vinden wij al jarenlang een gewaardeerde toeleverancier van zwartveen. Met name hun professionele houding en focus op kwaliteit zijn voor ons erg belangrijk. Met deze overname stellen we de aanvoer van kwalitatieve grondstoffen veilig voor de langere termijn.”

In de afgelopen maanden is Hortirent, verhuur van machines, van AWT afgesplitst naar een onafhankelijke organisatie. De veen- en loonwerkdivisie van AWT zal zich als een zelfstandig bedrijf voortzetten binnen de Legro Group en een deel van de grondstofbehoefte voor de productie van dekaarde voor Legro verzorgen.

27 jul. 2020

Legro Mushroom Casing Solutions naar nieuwe locatie

Legro Mushroom Casing Solutions, het vroegere Topterra, is verhuisd van Wanssum naar Cuijk, in de haven van Katwijk. En nee, niet aan zee maar aan de Maas. Tijd voor een gesprek met de eigenaren van Legro Group, vader en zoon Sjef en Franc Swinkels.

Legro Mushroom Casing Solutions B.V. is onderdeel van Legro Group B.V., een organisatie met een historie die teruggaat tot 1924. Per 1 mei is het bedrijf verhuisd van de productielocatie in Wanssum naar Cuijk. De vader van Sjef Swinkels startte begin jaren ’60 met de productie van dekaarde voor de champignonteelt, onder de naam Gebroeders Swinkels. Deze dekaarde werd nog geproduceerd met veen uit de Peel. Dit gebeurde tot midden jaren ’70, ook de periode dat er gestopt werd met het winnen van veen uit deze Nederlandse regio.

Nooyen Dekaarde
In 1976 kwam de leiding van Legro in handen van Sjef Swinkels. Kant en klare dekaarde werd er in die periode niet geproduceerd, maar grondstoffen voor dekaarde werd nog wel geleverd aan Belgische klanten die zelf het eindproduct maakten. Sjef Swinkels: “Piet Nooyen, van Nooyen Compost uit Helenaveen, kwam in 1978 met de vraag of we de productie van kant en klare dekaarde weer wilden oppakken. In deze samenwerking heb ik toen samen met Piet het bedrijf Nooyen Dekaarde opgericht. Dit liep allemaal prima. Helaas overleed Piet door een noodlottig ongeval. In dezelfde periode waren we aardig uit ons jasje aan het groeien in Asten, waar Nooyen Dekaarde gevestigd was, en door de overname van Interterra in Wanssum hebben we besloten de hele productietak van dekaarde te verhuizen naar Wanssum.”

Topterra
De jaren rond de eeuwwisseling waren een drukke periode voor de familie Swinkels. Sjef: “We waren steeds aan het groeien, en omdat het grootste deel van de grondstoffen uit Duitsland kwam, iets dat trouwens voor wat betreft de dekaarde nog steeds zo is, besloten we een gedeelte van onze verpakte dekaarde bij Humuswerke Worpswede te laten produceren. Ook namen we de resterende aandelen over van de firma Nooyen, en tegelijkertijd wilden we meer afzet voor de snijmarkt. Het relatief kleine Brill dekaarde, van Lam Janssen, timmerde daar aardig aan de weg met een dekaarde waarin steenslijpsel was verwerkt. We hebben Brill overgenomen, en omdat we volledig eigenaar waren van Nooyen Dekaarde besloten we de naam te veranderen in Topterra Holland B.V.”                               
In 2005 werd het Duitse Humuswerke Worpswede ook ingelijfd, van daaruit werden nu de Duitse klanten rechtstreeks beleverd. In 2010 is er in Worpswede een nieuwe productiehal opgeleverd.

Wanssum
Wanssum was voor Topterra een goede plek. Niet te ver van de klanten, en aan de Maas, waardoor rechtstreeks met schepen de grondstoffen konden worden aangeleverd. Swinkels: “We wisten eigenlijk al 10 jaar dat we op den duur weg moesten. De provincie had grote plannen met het gebied, er werd een rondweg rond het dorp aangelegd, die inmiddels bijna klaar is, en die onze al beperkte ruimte nog verder zou inkrimpen. Op het laatst was het echt behelpen. Al langere tijd konden we onze vrachtwagens niet meer kwijt in Wanssum, die stonden in Helmond. De logistiek was een echte uitdaging, dat kan ik je vertellen.”  Het toenmalige Topterra moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, en na een aantal opties bekeken te hebben in de loop van de jaren, is men uitgekomen inCuijk. Swinkels: “Voor ons was het vooral belangrijk dat we een locatie zouden vinden die aan een paar voorwaarden moest voldoen. De ligging ten opzichte van onze klanten moest goed zijn, maar een groot vaarwater, direct aan de locatie, is voor ons van het uiterste belang. Ook willen we op deze plek alleen maar champignon dekaarde produceren, en dit niet vermengen met andere activiteiten van Legro.

Cuijk
Cuijk kwam in 2017 al in beeld als nieuwe plek voor Topterra, dat in 2018 een naamswijziging doorvoerde van Topterra Holland B.V. naar Legro Mushroom Casing Solutions. Tegelijkertijd werd de Duitse tak Humuswerke Worpswede GmbH omgedoopt in Legro Germany GmbH. “Legro, weet je wat dat betekent?” vraagt Swinkels, “Levende Grond. Zo zien wij ons product natuurlijk ook, en in de dekaarde komen de champignons tot leven. Qua naam houden we graag vast aan de oorsprong van ons bedrijf. Het is een familiebedrijf, maar tot 2018 hadden we in een voor ons belangrijke exportmarkt, Australië, een vestiging van Legro voor de substraten en Topterra voor de dekaarde. Niet echt efficiënt. Franc wees mij daarop, ook naar buiten toe wilden we onze krachten bundelen en daarnaast is het voor iedereen overzichtelijk om onder 1 naam verder te gaan. Legro maakt substraten voor zachtfruit, boomteelt, jonge planten en champignons.

Deze locatie, omdat het bedoeld is voor alleen de paddenstoelen, heeft vaak andere ingangsstromen dan onze andere bedrijven. De basis voor dekaarde komt nog steeds uit Duitsland, en de verwachting is dat we daar nog zeker 10 jaar kunnen doorgaan. Voor andere substraten ligt dat anders, het lichtere veen komt al vooral uit de Baltische staten. De tuinbouwtak neemt afscheid van het Duitse veen, maar onderop ligt nog zwartveen voor dekaarde.

In Cuijk, op de huidige Legro plek, stond eerst een houtzagerij, die door bedrijfsbeëindiging werd ontmanteld. Het perceel in Wanssum was 1,5 hectare, in Cuijk heeft Legro nu de beschikking over 9 hectare. “Mochten we grondstoffen overzees aan moeten gaan voeren, dan worden volumes groter en daarmee dus ook de behoefte aan opslagcapaciteit” aldus Swinkels, “We gaan nu een breder pallet aanbieden aan de champignontelers, omdat we veel flexibeler zijn. Ons productieproces an sich verandert niet, maar we kunnen meer verschillende mengsels maken. We hebben hier meer plaats overdekt dan ons hele perceel in Wanssum.”  

Size matters
Bij het betreden van de werkelijk enorme hal, die eerst helemaal werd gestript en daarna opnieuw werd opgebouwd, valt inderdaad op dat alle grondstoffen en mengsels keurig geordend in grote vakken liggen. Vrachtwagens hebben plaats om af te laden en rond te rijden. 1 Lopende band komt rechtstreeks uit de naastgelegen haven, en er wordt nog gewerkt aan een dwarsband die het product uit het schip direct kan lossen in elke gekozen opslag, zonder tussenkomst van een laadschop. Alle opslag is binnen. Swinkels: “Dit moet resulteren in een nog constanter product. We doen twee derde van onze afzet vanaf hier in bulk voor de West-Europese markt, en een derde verpakt voor de wereldwijde export. We gaan ervan uit dat de vraag naar steeds andere dekaarde, om een bepaalde specialistische teelt te faciliteren, zal stijgen, de manier waarop dekaarde wordt gemaakt zal veranderen. Wij zijn er klaar voor!”  

Artikel is afkomstig uit Mushroom Business July 2020. www.mushroombusiness.com 

16 nov. 2019

Nieuwe dekaarde van legro

Een nieuwe productielocatie biedt nieuwe product mogelijkheden! In de maand November verscheen er een artikel over onze nieuwe dekaarde in het magazine Paddestoelen.

Eerder dit jaar opende Legro Mushroom Casing Solutions in Cuijk een nieuwe productielocatie voor haar dekaardes. Op een terrein van 9 hectare herrees een imposante fabriek (zie ook Paddestoelen 3/2020). Product Manager Ronald Vermunt: ”In tegenstelling tot voorheen kunnen we op onze nieuwe locatie alle inkomende grondstoffen direct binnen opslaan. Hierdoor worden deze producten minimaal beïnvloed door factoren van buitenaf, waardoor de kwaliteit van grondstoffen nog beter kan worden gewaarborgd. Een grote meerwaarde voor de consistentie van het product.”

Naast het borgen van een optimale productkwaliteit levert de nieuwe locatie ook mogelijkheden voor verdere productieontwikkeling. ”Binnen Legro focussen we ons continu op het leveren van de best mogelijke oplossing voor onze klant. Op deze nieuwe locatie kunnen we onze naam, Casing Solutions, echt eer aan doen. Zo zoeken we met onze wereldwijde klanten naar de juiste oplossing voor hun teelt. Dit hoeft niet direct altijd een dekaarde te zijn, we kunnen met behulp van onze kennis ook lokaal beschikbare grondstoffen toepasbaar maken door één van onze mixproducten toe te voegen. De komst van onze nieuwe locatie biedt meer mogelijkheden omdat we hier letterlijk meer ruimte voor hebben.” 

Nieuwe plukdekaarde
Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een nieuwe dekaarde voor de plukmarkt in het portfolio van Legro. Vermunt legt uit: ”Door nieuwe mengtechnieken toe te passen hebben we een product ontwikkeld dat antwoord geeft op de specifieke klantvraag in het pluksegment, waar onder andere een grove structuur van de dekaarde van groot belang is.

Dit stelt de kweker in staat om grip te houden op de hoeveelheid en tevens spreiding van de champignons, wat de plukprestatie en kwaliteit van de champignons ten goede komt. Dat in combinatie met een goede waterhuishouding en porositeit van het product maakt deze plukaarde een uniek product. De sector is in ontwikkeling en wensen en eisen aan onze producten veranderen. Met behulp van onze nieuwe locatie kunnen we hier volop met de klant in meedenken.” 

Artikel is afkomstig uit Paddestoelen Magazine November 2020