Legro Mushroom Casing Solutions B.V. is onderdeel van Legro Group B.V., een organisatie met een historie die teruggaat tot 1924. Per 1 mei is het bedrijf verhuisd van de productielocatie in Wanssum naar Cuijk. De vader van Sjef Swinkels startte begin jaren ’60 met de productie van dekaarde voor de champignonteelt, onder de naam Gebroeders Swinkels. Deze dekaarde werd nog geproduceerd met veen uit de Peel. Dit gebeurde tot midden jaren ’70, ook de periode dat er gestopt werd met het winnen van veen uit deze Nederlandse regio.
Nooyen Dekaarde
In 1976 kwam de leiding van Legro in handen van Sjef Swinkels. Kant en klare dekaarde werd er in die periode niet geproduceerd, maar grondstoffen voor dekaarde werd nog wel geleverd aan Belgische klanten die zelf het eindproduct maakten. Sjef Swinkels: “Piet Nooyen, van Nooyen Compost uit Helenaveen, kwam in 1978 met de vraag of we de productie van kant en klare dekaarde weer wilden oppakken. In deze samenwerking heb ik toen samen met Piet het bedrijf Nooyen Dekaarde opgericht. Dit liep allemaal prima. Helaas overleed Piet door een noodlottig ongeval. In dezelfde periode waren we aardig uit ons jasje aan het groeien in Asten, waar Nooyen Dekaarde gevestigd was, en door de overname van Interterra in Wanssum hebben we besloten de hele productietak van dekaarde te verhuizen naar Wanssum.”
Topterra
De jaren rond de eeuwwisseling waren een drukke periode voor de familie Swinkels. Sjef: “We waren steeds aan het groeien, en omdat het grootste deel van de grondstoffen uit Duitsland kwam, iets dat trouwens voor wat betreft de dekaarde nog steeds zo is, besloten we een gedeelte van onze verpakte dekaarde bij Humuswerke Worpswede te laten produceren. Ook namen we de resterende aandelen over van de firma Nooyen, en tegelijkertijd wilden we meer afzet voor de snijmarkt. Het relatief kleine Brill dekaarde, van Lam Janssen, timmerde daar aardig aan de weg met een dekaarde waarin steenslijpsel was verwerkt. We hebben Brill overgenomen, en omdat we volledig eigenaar waren van Nooyen Dekaarde besloten we de naam te veranderen in Topterra Holland B.V.”
In 2005 werd het Duitse Humuswerke Worpswede ook ingelijfd, van daaruit werden nu de Duitse klanten rechtstreeks beleverd. In 2010 is er in Worpswede een nieuwe productiehal opgeleverd.
Wanssum
Wanssum was voor Topterra een goede plek. Niet te ver van de klanten, en aan de Maas, waardoor rechtstreeks met schepen de grondstoffen konden worden aangeleverd. Swinkels: “We wisten eigenlijk al 10 jaar dat we op den duur weg moesten. De provincie had grote plannen met het gebied, er werd een rondweg rond het dorp aangelegd, die inmiddels bijna klaar is, en die onze al beperkte ruimte nog verder zou inkrimpen. Op het laatst was het echt behelpen. Al langere tijd konden we onze vrachtwagens niet meer kwijt in Wanssum, die stonden in Helmond. De logistiek was een echte uitdaging, dat kan ik je vertellen.” Het toenmalige Topterra moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, en na een aantal opties bekeken te hebben in de loop van de jaren, is men uitgekomen inCuijk. Swinkels: “Voor ons was het vooral belangrijk dat we een locatie zouden vinden die aan een paar voorwaarden moest voldoen. De ligging ten opzichte van onze klanten moest goed zijn, maar een groot vaarwater, direct aan de locatie, is voor ons van het uiterste belang. Ook willen we op deze plek alleen maar champignon dekaarde produceren, en dit niet vermengen met andere activiteiten van Legro.
Cuijk
Cuijk kwam in 2017 al in beeld als nieuwe plek voor Topterra, dat in 2018 een naamswijziging doorvoerde van Topterra Holland B.V. naar Legro Mushroom Casing Solutions. Tegelijkertijd werd de Duitse tak Humuswerke Worpswede GmbH omgedoopt in Legro Germany GmbH. “Legro, weet je wat dat betekent?” vraagt Swinkels, “Levende Grond. Zo zien wij ons product natuurlijk ook, en in de dekaarde komen de champignons tot leven. Qua naam houden we graag vast aan de oorsprong van ons bedrijf. Het is een familiebedrijf, maar tot 2018 hadden we in een voor ons belangrijke exportmarkt, Australië, een vestiging van Legro voor de substraten en Topterra voor de dekaarde. Niet echt efficiënt. Franc wees mij daarop, ook naar buiten toe wilden we onze krachten bundelen en daarnaast is het voor iedereen overzichtelijk om onder 1 naam verder te gaan. Legro maakt substraten voor zachtfruit, boomteelt, jonge planten en champignons.
Deze locatie, omdat het bedoeld is voor alleen de paddenstoelen, heeft vaak andere ingangsstromen dan onze andere bedrijven. De basis voor dekaarde komt nog steeds uit Duitsland, en de verwachting is dat we daar nog zeker 10 jaar kunnen doorgaan. Voor andere substraten ligt dat anders, het lichtere veen komt al vooral uit de Baltische staten. De tuinbouwtak neemt afscheid van het Duitse veen, maar onderop ligt nog zwartveen voor dekaarde.
In Cuijk, op de huidige Legro plek, stond eerst een houtzagerij, die door bedrijfsbeëindiging werd ontmanteld. Het perceel in Wanssum was 1,5 hectare, in Cuijk heeft Legro nu de beschikking over 9 hectare. “Mochten we grondstoffen overzees aan moeten gaan voeren, dan worden volumes groter en daarmee dus ook de behoefte aan opslagcapaciteit” aldus Swinkels, “We gaan nu een breder pallet aanbieden aan de champignontelers, omdat we veel flexibeler zijn. Ons productieproces an sich verandert niet, maar we kunnen meer verschillende mengsels maken. We hebben hier meer plaats overdekt dan ons hele perceel in Wanssum.”
Size matters
Bij het betreden van de werkelijk enorme hal, die eerst helemaal werd gestript en daarna opnieuw werd opgebouwd, valt inderdaad op dat alle grondstoffen en mengsels keurig geordend in grote vakken liggen. Vrachtwagens hebben plaats om af te laden en rond te rijden. 1 Lopende band komt rechtstreeks uit de naastgelegen haven, en er wordt nog gewerkt aan een dwarsband die het product uit het schip direct kan lossen in elke gekozen opslag, zonder tussenkomst van een laadschop. Alle opslag is binnen. Swinkels: “Dit moet resulteren in een nog constanter product. We doen twee derde van onze afzet vanaf hier in bulk voor de West-Europese markt, en een derde verpakt voor de wereldwijde export. We gaan ervan uit dat de vraag naar steeds andere dekaarde, om een bepaalde specialistische teelt te faciliteren, zal stijgen, de manier waarop dekaarde wordt gemaakt zal veranderen. Wij zijn er klaar voor!”
Artikel is afkomstig uit Mushroom Business July 2020. www.mushroombusiness.com